VERKTYG HÅLLBARA HÄSTAR

Hjälpmedel för hållbara glada hästar

Det bygger på att du som hästägare är lite extra intresserad av att lägga tid på din häst. För vi vet ju alla vad veterinären kostar och vår tanke är att arbeta förebyggande så du som ägare sparar in på dessa dyra veterinärkostnader. Såklart, är olyckan framme så är den men då vet du att du som hästägare/ryttare har gjort allt du kunnat för att förebygga skador. 


På skoby gård har vi förutom nedanstående hjälpmedel samabete med duktiga välrenomerade partners som kommer löpande till stallet och ger dig goda rabattar på sina tjänster, även de kopplade till ja såklart - hållbarhet!


"Det finns mycket du kan göra för din häst för att främja god hälsa"

Horsetrainer

HORSE-TRAINER WALK har under en rad år visat sig vara marknadsledande inom träningshjälpmedel, oavsett om det handlar om träning och förberedelse för tävlingar eller rehabilitering efter en skada. De många unika lösningarna på HORSETRAINER WALK gör maskinen till marknadens obestritt mest säkra, och därmed den optimala lösningen för din häst.


Maskinen har olika backträningsprogram för effektiv och skonsam uppbyggnad av hästen rygg, mage och rumpa. Stärker hästen liksidigt vilket förbättrar rakriktning.


HORSE-TRAINER WALK är en träningsmaskin för hästar. Den kan användas i professionella träningsstall, av ambitiösa elitryttare,på ridskolor, av fritidsryttare samt hos uppfödare med många unghästar.


Internationella veterinärkongresser har testat den här alternativa träningsmetoden noggrant och säger: ”Det är en perfekt lösning för uppbyggnad av hästens ryggverksamhet’, bärförmåga och balans. Det har visat sig att minst 75 % av ryggverksamheten förloras, när sadel och ryttare kommer upp på hästen”. Vidare visar mätningar att hästen efter flera månaders boxvila är återupptränad inom loppet av 3 veckor.

Equiband

Equiband™ är ett unikt bålträningssystem utvecklat av tre av världens mest framstående inom området hästens biomekanik – Dr Hillary M Clayton, Dr Narelle Stubbs och Dr Nicole Rombach. Systemet grundar sig i hur man arbetar inom human idrottsmedicin och man har överfört dessa rehabiliterande och prestationsförbättrande principer till hästen.


Systemet hjälper hästen att aktivera och stärka sina bålmuskler vilket gör att hästen kan bära sig själv och ryttaren på ett biomekaniskt korrekt sätt. 

Biolight

Biolight är snabb och enkel att använda.
Programmen tar bara mellan 4 och 10 minuter och eftersom behandlingen är helt smärtfri och ofarlig så kan den även utföras av djurägaren själv.


Biolight har evidens för effektivare sårläkning, och läker ut sår på ned till halva tiden jämfört med traditionell behandling.
Våra användare vittnar om hur Biolight dessutom effektivt läker ut inflammationer i mjukdelar, senor, leder och ligament, samt att de uppfattar att djuren får en märkbar smärtlindring.


Bättre prestationer och resultat genererar mer intäkter, minskade veterinärkostnader samt möjlighet till högre träningsavgifter mot hästägaren genom att hästen behandlas med Biolight.

ActivoMed magnet- och massageäcke (TBD)

Ett pulserande magnet- och massagetäcke som kombinerar två unika system till ett. Båda systemen styrs via en och samma kontrollenhet.


Magnetbehandling har en positiv inverkan på cirkulationen. Kroppens läkprocess påskyndas av ökad blod/lymf-cirkulation då syre och näringsämnen ges möjlighet till en ökad cirkulation. Ökad cirkulation anses och upplevs även bidra till mindre muskelspänningar.


Slaggprodukter transporteras bort snabbare vilket effektivt kan minska träningsvärk – snabbare återhämtning. Används bäst före och/eller efter träning för att mjuka upp muskler, förebygga skador då vävnad upplevs mjukare och därigenom påskyndar återhämtningen.


Användaren kan själv välja vilka zoner som ska aktiveras och ger användaren möjligheten att kunna skräddarsy behandlingar till varje enskild individ beroende på specifika problemområden. Täcket är unikt i sin design genom att även ge möjlighet till behandling av nackpartiet, bogmuskulatur och bakknän.Webbsida

Referenser som  använder ActivoMed;Isabell Werth, Sven Rothenberger, Matthias Rat, Ulla Salzgeber, Klas Balkenhol Carl Hester, Andreas Helgstrand, Minna Telde, Patrik Kittel, Pether Markne, Per Sandgaard, Charlotte och Rasmuss Haid Bondegaard, Rose Mathiesen, Anky van Grunsven med flera.

Värmekamera

Värmekamera används för att lokalisera var en häst upplever smärta, cirkulationsproblem och inflammation.


Med värmekameran mäter man yttertemperaturen på hästen. Man kan hitta avvikelser och se hur hästen belastar muskulaturen.


Om hästen är översansträngd eller har inflammation någonstans kommer dessa områden visa en högre temperatur. Om hästen på något ställe har cirkulationsstörning visar dessa områden en lägre temperatur.


Värmekamera används förebyggande för att upptäcka om ngt område håller på att bli överansträngt.VetCare

Photizo® Vetcare kan bland annat användas för behandling vid smärttillstånd, sår, svullnader, inflammationer och stela muskler. Kroppens egen läkningsprocess accelereras. Kärlen i blodsystemet och lymfsystemet vidgas vilket kan underlätta för kroppens förmåga att ta hand om slaggprodukter samt att blodcirkulationen till det behandlade området ökar.


Photizo® Vetcare kan vara ett värdefullt komplement till veterinärvård.

Kylsystem ben och hovar

Att kyla hästens ben efter ansträngning är en väl beprövad metod. Syftet är att förhindra att små irritationer att utvecklas till riktiga skador.


Det finns flera olika sätt att åstadkomma kylning. Det man vill uppnå är en sammandragande verkan på blodkärlen. Det minskar eventuella blödningar och vätskeutträde i vävnaderna och på så vis minskas risken att mikroskador i senor och ligament utvecklas till en allvarligare skada.


Kallt kranvatten  anses ha den absolut bästa effekten för att kyla en hästs ben. 


Man bör kyla under cirka 20 minuter för bästa effekt (Briggs1999). Vid längre tid riskerar man istället att ge hästen köldskador, vilket ger

en omvändeffekt. 


Vid akuta nya skador kan man upprepa kylning så ofta som möjligt under dagen

Solarium Stallvärme

Teknologin som Stallvärme använder är infraröd värme för att lagra energi på ytor och material i rummet. Dessa använder energin för att i sin tur värma upp luften.


Detta ger en bekväm och jämn värme. Panelerna värmer och torkar hästan samt omgivningen och hästens muskulatur värms även upp innan träning. Detta ger en optimal arbetsmiljö för både dig och dina hästar.

Balanskuddar

Stärkande balanskuddar som du använder när du exempelvis borstar din häst.